Προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανολογίας

Πεπραγμένα κατά χρονολογική σειρά…

Ακαδημαϊκό Έτος 2010 – 11


 Με την έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους 2010 – 11, ξεκίνησε και η εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανολογίας, ΣΤΕΦ/ΤΕΙ Σερρών:

  •   Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν από τις αντιστοιχήσεις μεταξύ Μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών.

Εφαρμόστηκε η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στα Εργαστηριακά Μαθήματα του Τμήματος:

  •   Το εν λόγω μέτρο έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης, τόσο από τους Σπουδαστές – καθώς δεν ήταν πλέον απαραίτητη η φυσική παρουσία τους στο ΤΕΙ κατά την εβδομάδα των εγγραφών, όσο και από τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος – καθώς συνέβαλλε στην απομάκρυνση περιττού γραφειοκρατικού βάρους.

Επιμελήθηκα την επικαιροποίηση του Οδηγού Σπουδών του Τμήματος, στη βάση του Νέου Προγράμματος Σπουδών, καθώς επίσης και τη μετάφρασή του στην Αγγλική Γλώσσα.

Ανέλαβα τη σύνταξη του υλικού και το σχεδιασμό της ιστοσελίδας του Τμήματος, στην Ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα.

  •   Έκτοτε, επιμελούμαι της έγκαιρης και διαρκούς ενημέρωσης της εν λόγω ιστοσελίδας, όντας ο αντίστοιχος Τμηματικός Υπεύθυνος.

Είμαι ο υπεύθυνος σύνταξης του Εβδομαδιαίου Προγράμματος Μαθημάτων (τόσο όσον αφορά στο Χειμερινό, όσο και στο Εαρινό Εξάμηνο), καθώς επίσης και των Προγραμμάτων των Εξεταστικών Περιόδων (Ιανουαρίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου) του Τμήματος Μηχανολογίας ΣΤΕΦ/ΤΕΙ Σερρών (Ακαδημαϊκά Έτη 2010 – 11, 2011 – 12 και 2012 – 13).

Ακαδημαϊκό Έτος 2011 – 12


Με την έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους 2011 – 12 καθιερώθηκε η χορήγηση του Παραρτήματος Διπλώματος (Diploma Supplement) στην Ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα:

  •   Κατά τα Ακαδημαϊκά Έτη 2011 – 12 και 2012 – 13 περισσότεροι από σαράντα (40) απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολογίας ΣΤΕΦ/ΤΕΙ Σερρών έκαναν χρήση του εν λόγω πιστοποιητικού, στην προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας στο Εξωτερικό.

Ανέλαβα την κατάρτιση και σύνταξη του «στρατηγικού σχεδίου» (strategic plan) του Τμήματος. Στη βάση του συγκεκριμένου σχεδίου καταρτίστηκε και ο 4ετής Ακαδημαϊκός Προγραμματισμός του Τμήματος, που αφορά στα Ακαδημαϊκά Έτη 2012 – 2016.

Ήμουν ο υπεύθυνος σύνταξης (στα Ελληνικά) του Οδηγού Επαγγελμάτων, που αφορά στους Πτυχιούχους Μηχανολόγους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Σερρών.

Το Νοέμβριο του 2011 το Τμήμα μας κατέθεσε πρόταση προς το ΥΠΔΒΜΘ, η οποία αφορούσε στη λειτουργία αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο Renewable Energy Systems: Design, Development & Optimization.

  •   Στο παραπάνω πλαίσιο, επιμελήθηκα την κατάρτιση και σύνταξη του αντίστοιχου Κανονισμού Σπουδών.

Κατά το χρονικό διάστημα 7 – 8 Μαΐου 2012, το Τμήμα μας έλαβε μέρος, για πρώτη φορά, στο (18ο) διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής «Design Challenge», ο οποίος έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Wilhelmshaven της Γερμανίας.

  •   Η δίψα για διάκριση που επέδειξαν οι Σπουδαστές του Τμήματός μας  στον εν λόγω διαγωνισμό, είχε ως αποτέλεσμα το σχεδιασμό ενός τηλε-χειριζόμενου robot, το οποίο απέσπασε το 1ο Βραβείο Σχεδιασμού μεταξύ των δεκαέξι (συνολικά) ομάδων από πέντε χώρες της Ευρώπης (Germany, Greece, Hungary, Latvia και The Netherlands).

Κατά το χρονικό διάστημα 18 – 23 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Σερρών, από διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες της αλλοδαπής, υπό την εποπτεία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ).

  •   Η Τελική Έκθεση της εν λόγω 4μελούς επιτροπής αξιολόγησης υπήρξε ιδιαίτερα θετική και επαινετική όσον αφορά στα (ακαδημαϊκά) πε-πραγμένα του Τμήματός μας (δες, π.χ., http://engineering.teiser.gr).

Κατά το χρονικό διάστημα 2 – 7 Ιουλίου 2012, το Τμήμα μας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Texas A&M, διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του National Science Foundation (NSF) USA, διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα τα «Σύνθετα Υλικά» (Composite Materials), το οποίο παρακολούθησαν μετα-πτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από οκτώ χώρες του κόσμου (China, Cyprus, Greece, Italy, Mexico, Puerto Rico, USA και Vietnam). Το εν λόγω Θερινό Σχολείο αποτελεί πλέον θεσμό, και θα διεξάγεται ανά διετία στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Σερρών – το επόμενο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2014.

  •   Στο πλαίσιο της παραπάνω δραστηριότητας του Τμήματος Μηχανολογίας ΣΤΕΦ/ΤΕΙ Σερρών, ήμουν επικεφαλής της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ, παράλληλα, ήμουν υπεύθυνος για τη σύνταξη του υλικού και το σχεδιασμό της ιστοσελίδας του Θερινού Σχολείου.

Ακαδημαϊκό Έτος 2012 – 13


Μετά τη θετική Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος από την αντίστοιχη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (αποστολή Τελικής Έκθεσης Εξωτερικής Αξιολόγησης στις 6/7/2012), το Υπουργείο ΠΘΠκΑ με την υπ’ αριθμόν 119756/Ε5 απόφασή του, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2802/τ. Β’/17-10-12, σελ. 43397 – 43400, ενέκρινε τη λειτουργία ΠΜΣ του Τμήματος Μηχανολογίας ΣΤΕΦ/ΤΕΙ Σερρών με τίτλο: «Σχεδιασμός, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – Renewable energy systems: Design, development and optimization», η έναρξη του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2013.

  •   Είμαι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του εν λόγω ΠΜΣ, και, πρόσφατα, ολοκλήρωσα τη σύνταξη του υλικού και το σχεδιασμό της ιστοσελίδας και του διαφημιστικού φυλλαδίου του, ενώ θα διδάξω και το μάθημα κορμού του Α’ Εξαμήνου Σπουδών Applied Thermodynamics.

Επιμελήθηκα τη σύνταξη τεύχους που αφορά στον ετήσιο απολογισμό (annual report) των δραστηριοτήτων του Τμήματος (ερευνητικά έργα, δημοσιεύσεις, αναφορές, συμμετοχές σε συνέδρια και θερινά σχολεία, σεμινάρια, συνεργασίες με Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού, σύμπραξη με τη Βιομηχανία, μαθήματα σε Προπτυχιακά ή/και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, πτυχιακές εργασίες, κ.ά.).

  •   Το 1ο τεύχος του ετήσιου απολογισμού του Τμήματος θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2013, αφορώντας στα πεπραγμένα του Ακαδημαϊκού Έτους 2012 – 13.