Το μονόωρο εργαστηριακό μάθημα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ διδάσκεται στο 4ο Εξάμηνο σπουδών του τμήματος. Το αντικείμενο του είναι ο προγραμματισμός σε γλώσσα Assembly και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το αναπτυξιακό σύστημα BGC-8088 της εταιρείας MICROENGINEER με επεξεργαστή Intel 8088.

Η γλώσσα Assembly διδάσκεται αφ' ενός διότι ένας απόφοιτος τμήματος Πληροφορικής θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις γι' αυτή και αφ' ετέρου γιατί είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται σε ορισμένους τομείς, όπως ο σχεδιασμός συστημάτων αυτοματισμών.

Το μάθημα αποτελείται από 10 εργαστηριακές ασκήσεις που περιλαμβάνουν την εξοικίωση με το αναπτυξιακό σύστημα, αριθμητικές και λογικές πράξεις, συνθήκες, βρόχους, χειρισμό μονοδιάστατων και πολυδιάστατων πινάκων, υλοποίηση διαφόρων αλγορίθμων σε assembly, χειρισμό συμβολοσειρών και χειρισμό περιφερειακών συσκευών. Για την διευκόλυνση των σπουδαστών διατίθεται ένας Emulator για Windows ώστε να μπορούν να επαναλαμβάνουν στο σπίτι τους τις εργαστηριακές ασκήσεις.

Κάθε φοιτητής αναπτύσει υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ένα project το οποίο διαλέγει από μια λίστα διαθέσιμων projects. Το project περιλαμβάνει την ανάπτυξη κώδικα για την επίλυση κάποιου προβλήματος και την συγραφή ενός συνοδευτικού κειμένου. Τα projects παραδίδονται το αργότερο μέχρι το τελευταίο εργαστήριο και εξετάζονται την ημέρα των εξετάσεων του εργαστηρίου.

Η βαθμολογία του μαθήματος (για φοιτητές με ή χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση) προκύπτει ως εξής:

  • 40% από την ενδιάμεση εξέταση στο μέσον περίπου του εξαμήνου
  • 60% από τις τελικές εξετάσεις του εργαστηρίου

Η παρακολούθηση του Εργαστηρίου θεωρείται επιτυχής εάν ο φοιτητής συμπληρώσει τις απαιτούμενες παρουσίες στο εργαστήριο (80% των εργαστηρίων) και το άθροισμα της βαθμολογίας του από την ενδιάμεση και τελική εξέταση είναι τουλάχιστον 5. Οσοι φοιτητές πραγματοποιήσουν παρουσίες σε λιγότερο από το 80% των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του εργαστηρίου και υποχρεούνται σε επαναπαρακολούθηση του εργαστηρίου σε επόμενο εξάμηνο σπουδών. Οι φοιτητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεςι μπορούν να ξαναδώσουν σε επόμενη εξεταστική, χωρίς επαναπαρακολούθηση του μαθήματος.